Filipínsky prezident vyhlásil stav národnej katastrofy po tajfúne

08.12.2012 Celý región

New Bataan 8. decembra (TASR) - Filipínsky prezident Benigno Aquino vyhlásil dnes stav národnej katastrofy v oblasti postihnutej najsilnejším tajfúnom v tomto roku, ktorý prevažne na juhu krajiny zanechal takmer 1000 mŕtvych a nezvestných.

Rozhodnutie znamená okrem iného zmrazenie cien základných potrieb a umožňuje miestnym samosprávam použiť peniaze z príslušných fondov na pátracie, pomocné a záchranné operácie, informovala agentúra Reuters.

Tajfún Bopha zasiahol Filipíny v utorok s vetrom silnejším než hurikán Sandy, ktorý v októbri devastoval východné pobrežie USA. Podľa poslednej oficiálnej bilancie filipínskych úradov si vyžiadal 459 potvrdených obetí na životoch. Ďalších 532 ľudí je však stále nezvestných, väčšina v dvoch provinciách na ostrove Mindanao. Úrady evidujú tiež vyše 460 zranených, pričom tisíce ľudí prišli o domov.

K telám mnohých obetí sa dosiaľ nikto neprihlásil, úrady preto zvažujú, že ich pochovajú v masových hroboch, informovala agentúra DPA. Pátracie a záchranné operácie pritom sčasti sťažovalo to, že mnohí obyvatelia sú stále natoľko ohromení následkami prírodnej pohromy, že nedokážu pomáhať, uviedol hovorca mesta New Bataan pre agentúru AP.
 
 
 
 

Vyberte región